Mysig eftermiddag!

Var inne i byn hela eftermiddagen fram till nu. Det är ju typ över 25 grader och strålande sol, så det har varit varmt. Jag gick först och åt på den lilla grillen, läste lite och bara chillade. Sen gick jag och köpte tvättmedel så att jag kan tvätta och en film, som jag hoppas man kan se på engelska!
Gick sen och köpte glass och en macciato och satte mig under ett parasoll på en uteservering. Läste och bara njöt av sommarvärmen! Lite skönare att sitta och äta glass än att rida.. Haha!
Gick sen förbi apoteket eftersom jag fått ett apäckligt sår på hälsenan som inte alls vill ge med sig. Som tur var kunde hon jag pratade med engelska så det gick rätt bra! Fick en salva som ska på tre gånger om dagen tills det blir bättre och då minska till två, det hade ju blivit lite infekterat, men hon trodde att det skulle bli bra med salvan. Inte lätt när fötterna är instängda i ridstövlarna så mycket..
Sen gick jag hem igen och nu ligger jag i sängen, här är det svalt, det är skönt. Jag funtar på att gå en sväng med Bettan nu och sen lina ikväll eftersom det är så sjukt varmt. Så får det nog bli!
XOXO

The magic wip!

Idag så red jag med Hubertus igen. Han blev helt chockad över Bettan idag, han undrade vad vi hade gjort i helgen. Hmm, tränat kanske? Jag satt mycket bättre idag, vilket gör att jag inverkar rätt. Sen hade Hubertus med ett nytt spö till mig, ett riktigtriktigt bra spö som faktiskt gjorde underverkt. Eftersom jag bara behövde göra pytterörelser för att hon skulle få en riktig snärt så behöver jag inte röra så mycket på handen, vilket är bra. Hade extratygeln på, men den fick hänga idag för den behövdes knappast!
Traven var sjuk idag, jag måste ju bara få säga det. Det var helt underbart att rida i den, till och med att jag kunde sitta normalt i den. Gud så häftig känsla det är!
Tränade lite övergångar och att jag skulle ha henne rund hela tiden. Sen även att verkligen ge henne tyglarna så att hon lär sig att hon ska följa med neråt då, alltså extremt mycket och inte bara den vanliga strechningen. Det gick kanoners. Sen gjorde vi lite skänkelvikningar på diagonalen och jag slutar ju rida helt då. Jag vet inte vad jag gör riktigt... Men i slutet blev det bättre, när jag verkligen hade min hand på "on-läget" hela tiden. Hon blir ju lite seg bara och det är för att det blir jobbigt och för att hon inte vill jobba genom kroppen, så det är bara kämpa på.
Sen gjorde vi lite öppna på volten och det är så sjukt jobbigt. Det är där jag vill att Hubbe bara ska hoppa upp och lösa problemet, men jag måste ju såklart lära mig också.. Hon tycker det är så sjukt jobbigt och blir stel, hög och vägrar att gå framåt, men i slutet fick jag igenom lite och det kändes ju bra.
Sen övade vi några byten, det gick sådär.. Bettan var trött, jag var trött och solen stekte oss i smör.. Men några fick vi till iaf!
XOXO

Helgen

Fredag: Var uppe hyffsad tid och gick ut och linade bettan med dipon. Sen på eftermiddagen red jag med Johanna. Red dressyr med vanliga tränset och extratygeln. Bettan var fin, jag kunde strecha ner henne mycket mer än vanligt, jag måste också bara komma på att göra det också. Red lite som igår men gjorde bara två-tre volter på långsidan och emellan ökade jag traven. Hon slutar helt arbeta i volterna och jag slutar rida. Ingen bra kombination. Men tillslut fick jag till det ganska bra. I galoppen gick det så jäkla bra. Gud vad det är roligt att galoppera nu för tiden! Vi gjorde samma sak där och tränade på att öka ordentligt men att jag fortsatte rida. Och helt plötsligt kunde min häst öka galoppen. Inte alls struttigt, höjde inte alls formen snarare tvärt om och drog absolut inte iväg. Avslutade med att trava över några bommar ett par gånger och Johanna var jättenöjd med bettis då. För det blir nästan lite som passage när hon måste sätta sig ordentligt. Duktiga häst!
Sen åkte vi på tävling, SJUKA hästar där alltså! Dante var mycket finare än förra veckan trots att han var arg på framridningen. Han är ju så sjukt fin när han visar den sidan, men problemet inne på banan är att han tappar energi och Johanna vågar ju inte pressa honom tillräckligt mycket, såklart! Men de red iaf ihop 63 % och en åttonde plats. Med tanke på hästarna som var där så ska hon vara nöjd!

Lördag:
Var i stallet vid halv nio och linade bettan. Sen drog vi iväg på tävling direkt och Dante var jättefin idag, dessvärre blev de lite orättvist bedömda men fick ändå 62% i S:t George och det tycker jag är bra. Efter att blivit nerpetad precis i slutet så fick vi åka hem utan rosett..
Red sen cavalletti med Bettan. I skritt och trav, en serie med upphöjda travbommar. Bettan var stark och jobbig i början, men det gav sig när jag red framåt! Förvånande va!? Riktigt riktigt fin blev hon. Johanna tycker verkligen om Bettan och det känns kul att några faktiskt ser kvaliteterna i hästen. Sen att hon är världens sötaste är ju inget som gör saken sämre. Nej men hon kom fram till handen fint efter cavaletti arbetet och det kändes riktigt bra.

Söndag: Bettan fick en vilodag med endast longering. Jag har kommit fram till att min häst måste lida av ADHD eller någonting liknande, för värre koncentrationssvårigheter har jag aldrig sett. Hon är så nonchalant när jag linar henne, springer bara och tänker på allt runt omkring. Och sen när hon väl slappnar av blir hon jättefin! Longeringen funkar bättre och bättre, men jag hoppas att det ska ge sig ännu mer snart. Skönt för både mig och Bettan att ta det lite lugnt idag också!

Hello sweden, düsseldorf is calling!

Jag har ju inte varit så bra på att uppdatera.. Skärpning på den fronten..
Mina dagar har iaf sett ut såhär. Går upp mellan 7.30 och 8.30, äter frulle och sen går jag till stallet. Går morgonprommis med Bettan och sen borstar och fixar iordning henne. Sen kollar jag lite när Hubbe och Johanna rider och sen rider jag själv.
Inne igen vid lunch, tar en sväng in till byn och käkar lite, kanske handlar lite frukt och så. Kommer hem och chillar lite. Ja mitt nuvarande hem är ett hotellrum, men det känns ändå helt okej.
Sen går jag ut till stallet runt 4-5 tiden och linar bettan.
Hem igen och äter middag och sen går en kvällsprommis med Bettan.

Jag trivs bra här och Bettan verkar också trivas. Det enda som blir lite jobbigt är typ att äta själv, jag har ju ätit helt ensam i över en vecka nu, börjar sakna någon att prata med där. Annars går det fint, ibland går tiden lite sakta på eftermiddagarna bara.

Ridningen går framåt för varje dag. Det känns helt rätt att vara här och jag är oerhört tacksam över att jag fått chansen till det.
De två senaste dagarna har jag ridit med ett väldigt konstigt bett, tycker jag iaf! Det har väldigt mycket hävstångseffekt, men Bettan går sjukt bra på det. Jag behöver ju knappt ta i munnen för att hon ska ta ner huvudet nu. Hon har börjat få in rätt tänk nu. Vi har fram till idag bara övat på övergångar och strechat ner huvudet på henne. Och såklart att hon ska lyssna på mina hjälper.

Men idag blev det lite andra bullar. Jag fick träna lite byten, vilket vi aldrig gjort förut eftersom jag har varit rädd att hon bara ska byta i förvända då. Hon gjorde det med bravur och hade bara ett enda orent. Hon blev inte ens taggad utan riktigt fin galopp hela tiden.
Sen tränade vi massor med tiometersvolter och då dör hon ju bara i traven, så då fick jag verkligen rida ordentligt. Det är bra för mig, för nu måste jag verkligen lära mig ordentligt! I galoppen var hon hur fin som helst. Hon har verkligen börjat gå fram i galoppen och då blir den superbra. Jättemysig att rida och ganska lätt, bara man hittar knapparna. Men det är nu mycket lättare att rida galopp än trav!
Sen gjorde vi lite öppna på volten. Då blev Bettan seg. Jag blev trött, kunde inte sitta, det fanns ingen bra takt och bettan ville inte gå fram. Men tillslut fick vi till det ganska bra.
Hon blir otroligt seg med bettet, men det är ju för att hon MÅSTE jobba genom hela sin kropp och det är hon ju inte van vid.

Imorgon ska jag rida med Johanna och sen följa med henne på tävling. På lördag samma sak och på söndag bara longera. Det blir nog bra. Första veckan har ju gått så fort och det har verkligen varit roligt!
XOXO

Hubbeträning

Nu har jag ridit första passet för Hubbe och fanns det några tvivel innan om vad jag gör här så är dom helt bortspolade nu. Nu vet jag precis vad jag vill och vad jag ska göra här, kämpa.
Hubertus hoppade upp och red Bettan från början. Han tyckte att Bettan var lite slö i sina reaktioner, både i munnen och för skänkeln. Han visade mig att jag måste verkligen våga släppa på benen och att hon fortfarande går fram, annars MÅSTE jag bli arg. Jag förstår det, men det blir så lätt när man är själv att man bara sitter och mesar.. Så bra att jag är här!
Han fick henne riktigt rund och fin i formen och hon kunde sträcka ut halsen ordentligt. I galoppen märkte han hur hon spände till med en gång och han löste det åt mig. Jag blir ju själv spänd så fort Bettan blir det, framförallt har jag ju aldrig fått igenom henne så bra och det är svårt att veta hur långt man ska gå när man inte vet vad man letar efter. Han fick henne att gå fram samtidigt som hon inte blev stark, kul att se att Bettan blev så himla fin.

När jag hoppade upp satte vi på en inspänning som fungerar lite som dipon. Men jag fick alltså två tyglad och den hjälpte mig att komma åt nacken. Hon var riktigtriktigt fin. Lyssnade mycket bra för skänkeln och jag kände att jag fick kläm på att jag fick henne rund för att sedan låta henne strecha ut halsen. Galoppen var riktigt bra idag, jag fick rida på ordentligt framåt i fattningen, så att hon inte har en chans att stanna upp, vilket gav bra effekt såklart.
Jag är hur nöjd som helst med dagens ridning verkligen, nu ska vi bli bra. Det är bara så!

Snart ska jag ut och kika på en annan lektion han har och sen ska jag promenera med Bettan.
Imorgon ska jag följa med Johanna på en tävling, a big show som dom säger, så det är nog en ganska stor tävling. Intressant och lärorikt!
XOXO

Bettan är bra.

Idag red jag för Johanna klockan tio. Jag trodde Bettan skulle kännas lite trött p.g.a passet igår och värmen. Men ingen fara alls med det. Hon kändes fin idag. Tränade bara på övergångarna idag igen, vilket är bra för Bettan. Skritt/trav gick bra, hon har börjat bli mycket mer aktiv i skritten. Antagligen för att jag rider bättre, men det är bra! Fick till riktigt fin trav emellanåt. Det gäller bara för mig att vara snabb nog med både skänkel och spö, men det där kommer också. Jag utvecklas ju minst lika mycket som Bettan gör lixom!
Galoppen blev MYCKET bättre idag, det kändes verkligen jätteroligt. Jag fick rida på ganska ordentligt idag. Vilket innebär att när hon rör sig framåt jobbar hela kroppen och då blir hon självklart bättre i handen. Ganska logiskt egentligen, konstigt bara att det känns så fel när man rider själv... Övergångarna till trav blev också bra, var på henne lite hela tiden så att hon verkligen travade på ordentligt i avbrottet, det tyckte hon var jobbigt. Så fort hon blev stark så gjorde jag halt, fick henne mjuk i handen och kunde börja om igen och då blev hon mycket mjukare. Så mina armar var inte alls lika slut som igår.

På eftermiddagen linade jag henne med Dipon (gjordes även en stund innan jag red), dessvärre lånade jag en longeringsgjord för att jag skulle kunna fästa den lite lägre så att det skulle bli lättare för henne att ta ner huvudet. Men då blev den lite för lång och fick inte riktigt den effekten man hade velat ha. Men jag får lösa det imorgon.

Nu måste jag verkligen slagga för imorgon ska jag vara framskrittad till halv nio, då kommer Hubertus. Det ska bli så roligt att rida för honom. Men det kommer bli jobbigt, men det är precis det jag behöver just nu!
XOXO

Första ridpasset

Idag har varit en rätt chill dag. På förmiddagen gick jag med Bettan tre gånger, så att hon fick röra sig ordentligt och äta lite gräs. Sen begav jag mig in till büttgen och gick runt där ett tag och käkade. Det var mysigt.
Sen har jag ridit första passet med Johanna också. Vi började att longera med "the dipo trainer", som får hästem att gå i en låg form utan att den går via munnen. Den sitter från pannan och som en förbygel och får då hästen att jobba i korrekt form. Bettan tyckte inte alls att det var särskilt roligt från början. Men i skritten blev hon fin. Vi travade inte så mycket eftersom att när hästarna då väl går bra så får dom sjuk träningsverk..
Sen hoppade jag upp och red. Hon kändes sjukt fin i skritt/trav och blev bra även i övergångarna. Kände att jag kunde mjukna fint i handen och att hon lyssnade bra för min skänkel. I trav/galopp blev hon något pigg och då lite stark. Alltså inte pigg på riktigt, utan fuskpigg. Hon ville bara springa ifrån mig och då fick jag ont i händerna. Men Johanna sa till mig att det bara är att hålla i, för hon måste verkligen komma igenom nacken där och när hon väl har gjort det kommer det ju bli väldigt mjukt och fint. Så det får väll bli det första delmålet. Hoppas att longeringen kan hjälpa där också.

Nu har jag duschat och ska gå och äta. Hoppas det finns något gott att välja mellan!
XOXO

Nu är vi äntligen här!

Första natten är avklarad och både jag och Bettan lever. Det känns riktigt bra att vara här faktiskt. Jag landade iaf vid halv fem och hittade Johanna, som är Hubertus kusin, ganska så snabbt. Hon var verkligen jättesnäll och jag ska träna med henne när inte Hubertus är här. Hon ska vara superduktig!
Stallet är verkligen asstort, man blir nästan rädd att man ska gå vilse.. Haha, nej men riktigt fint är det verkligen! Fint ridhus och STOR utebana precis vid stallet. Men när jag kom fram hade inte Bettan kommit än, dom hade blivit lite försenade. Hmm... Klockan halv åtta kom hon, var det snyggt eller?
Så när Johanna hade visat stallet och var Bettan skulle stå så gick jag och checkade in på hotellet som ligger precis granne med ridanläggningen. Så jag bonade in mig lite på rummet och sen så gick jag en sväng in till büttgen, det är byn där jag håller till. Hittade en liten affär och köpte en dricka och yoghurt, sen hann jag inte vara borta längre eftersom att Bettis skulle komma.

Lilla Bettan blev jätteglad när hon hörde min röst och var verkligen lugn när hon kom ut. Stog och myste lite medan jag sa hejdå till chauffören och så. Pluttehästisen. Hon hade tunnat ur lite i kroppen och var något uppdragen, men inte konstigt efter två dygn på resande fot! Hon fick komma in i boxen en stund och äta lite och sen gick jag ut med henne i ca 40 min och då fick hon äta lite gräs också. Hon var verkligen ascool och det känns ju bra.

Nu på morgonen fick jag frulle i magen och det var gott, jag var åtminstone väldigt hungrig! Sen har jag varit ute i stallet och promenerat en stund med Bettan igen och sen ryktade jag henne medans hon stod och åt på sitt hö. Hon är inte ens arg på boxgrannen och det känns skönt. Hon finner sig verkligen till ro snabbt.

Dagens planering ser ut såhär, jag ska promenera minst en gång till med Bettan innan klockan tre. Jag kanske går en sväng till Büttgen igen och utforskar lite mer också. Klockan tre rider jag första passet med Johanna. Då ska hon även visa mig hur man använder "the dipo" (berättar mer sen!) som jag ska använda när jag longerar henne varje morgon. Det blir en spännande dag!

XOXO

Bettan är påväg!

Idag åkte jag och mamma till södertälje och slängde in Bettan i en stor lastbil som ska köra henne till tyskland. När vi kom fram frågade mamma om han tyckte Bettan skulle ha kvar fleectäcket på, men icke sa nicke. Han kollade på oss som om vi var knäppa i huvet. Haha, ni skulle sett hur han kollade på Bettan när hon kom med STORT nos och nack ludd och ljusrosa benlindor. Men Bettan älskar sina rosa benlindor, hon gillar att ha dom på, det är jag säker på!

Nu borde dom väll vara framme i Trelleborg där de ska övernatta, sen åker de iväg imorgon bitti igen. Undra vad Bettan tänker på nu.. Stackars lilla hästis.

Själv har jag och drias ätit middag hos mamma och pappa och hanna. Nu är allt packat, förutom det som jag ska använda idag och imorgon innan jag åker. Nu kände jag att jag börjar bli lite nervös. Men det blir nog grymt skulle jag tro!
Nu ska jag ringa min bästis, sen mysa med Driis hela kvällen!

XOXO

Bettan är påväg!

Idag åkte jag och mamma till södertälje och slängde in Bettan i en stor lastbil som ska köra henne till tyskland. När vi kom fram frågade mamma om han tyckte Bettan skulle ha kvar fleectäcket på, men icke sa nicke. Han kollade på oss som om vi var knäppa i huvet. Haha, ni skulle sett hur han kollade på Bettan när hon kom med STORT nos och nack ludd och ljusrosa benlindor. Men Bettan älskar sina rosa benlindor, hon gillar att ha dom på, det är jag säker på!

Nu borde dom väll vara framme i Trelleborg där de ska övernatta, sen åker de iväg imorgon bitti igen. Undra vad Bettan tänker på nu.. Stackars lilla hästis.

Själv har jag och drias ätit middag hos mamma och pappa och hanna. Nu är allt packat, förutom det som jag ska använda idag och imorgon innan jag åker. Nu kände jag att jag börjar bli lite nervös. Men det blir nog grymt skulle jag tro!
Nu ska jag ringa min bästis, sen mysa med Driis hela kvällen!

XOXO

Tävling idag!

Idag var jag och Bettan på tävling. Vi var på hogsta och red en MSV C:2. Det började mindre bra, ösregn och så hade jag glömt schabraket.... GRATTIS... Men snälla transportgrannar lånade ut ett och jag hann rida fram hela en kvart. I vanliga fall hade det varit kört, men eftersom jag hittar knapparna mycket snabbare nu så gick det finfint. Självklart tror jag att det hade blivit lite bättre om jag inte känt mig stressad, men mycket bättre än förväntat!
Inne på banan blev hon spänd, deras ridhus är ganska tittigt och det märkte Bettan direkt. Men trots det så kändes hon fin i formen. Skillnaden från alla andra tävlingar och idag var att jag vågade rida ordentligt hela programmet. Det blir ofta så att jag bara styr och hoppas på att det ska gå bra, men idag så tog jag lite risker och med det kom framgångarna! Hon var lite seg och gick inte riktigt fram ordentligt, vilket visar sig i skritten och mellangångarterna. Men annars riktigt fin. Fick fyra sjuor och en åtta och resultatet 60%. Hur bra som helst enligt mig och jag blev verkligen aslad. Kul att domaren kan ge mig allt från femmor till åttor, då känns det som att jag ändå förtjänade mina poäng! Dåligt fick jag på skolorna, såklart! Och skritten. Annars var allt godkänt eller mer. Ska ju såklart höja alla sexor till sjuor så småningom, men inget jag kunde fixa på en dag.

Supernöjda åkte vi hem och vi hamnade i mitten av startfältet. De som kom sist hade 50% och ettan hade 67%, så jag ligger ju iaf närmare toppen än botten. Det känns skönt att ha klättrat lite sen sist. Nu är det bara få till skolorna och det och då ligger vi på kvalgränsen, det är lixom det som saknas nu!

Allt i stallet är packat nu, i det nya fina sadelskåpet. Bettan åker imorgon, det känns konstigt. Men kul såklart. Jag åker i övermorgon, ännu mer konstigt. Men det blir bra, det är jag säker på!
XOXO

Onsdag.

Jag och Anna har byggt hagar hela dagen. Det har varit roligt, skönt att göra lite annat emellanåt också!

Nu är iaf lägenheten städad, det kändes behövligt inför resan, jag vet ju hur mycket Andreas gillar att städa..

Nu har jag också ridit Bettis. Red bara en snabbis på ridbanan, men ack så effektiva vi var! Hon gick så himla bra och idag kände jag verkligen hur mycket jag skulle hålla i handen samtidigt som jag gick på med skänkeln. Och sen helt plötsligt blir hon bara jättemjuk! Även om det bara är för två steg så känns det sjukt bra! Det blev jättestor skillnad på galoppen när jag fick till detdär. Tränade lite delar ut MSV C:2 och det gick bra. Förvända sitter och enkla bytena sitter, bakdelsvändningarna sitter. Åtminstone på träning! Jag måste ju bara träna lite på skolorna nu. Det får mamma hjälpa mig med helt enkelt!
Imorgon får bli en lugn dag för Bettan, för jag och Andreas ska till Farmor och Farfar och äta middag!

XOXO

Effektiv dag som attans!

Idag har vi varit effektiva minsann måste jag säga! Alla hästar har fått röra på sig ordentligt. Tömkörde Nils igen och Anna red Delta. Sen fick resten av turisarna lösgaloppa. Sen hann vi även med att lina Millen och Daimler. Milano var superduktig som alltid och vågar nu verkligen gå på ordentligt framåt. Så nu jobbar han på riktigt!

Efter ett besök i nynäs för att inhandla nödvändiga saker till resan och lite chill i solen hemma så gick jag ut och tömkörde Mersan. Hon var väldigt duktig idag. Hon blir så fin när hon släpper till. Men för tillfället har hon otroligt lite ryggmuskler, så då blir det jobbigt för henne. Men det är ju det enda sättet att kunna bygga upp dem igen! Hon är iaf världens sötaste och det gör ont i hjärtat att veta att jag är så stor... Sen fick Mersan äta gräs. Då blev hon ÖVERLYCKLIG!

Efter det skrittade och travade jag runt sandaget med Bettan. Sen red vi ett pass på ridbanan. Hon skötte sig bra. Jag tyckte att jag satt rätt still med handen, och jobbade mest med benen. Red ett lösgjörande pass igen, det är ju det som behövs nu. Hon kändes lite seg, men ändå så kändes det som att hon gick fram till handen. Tränade lite förvänd galopp och enkla byten också. Dom blev faktiskt riktigt bra. Avsaktningarna har verkligen blivit bra nu. Eller när jag verkligen rider ordentligt vill säga! Jag är nöjd med min tottis, hon är fin!

XOXO

Jag ska till Tyskland för att lära mig rida

Nu är allt bokat och klart. Måndag klockan åtta åker Bettan från Södertälje mot Düsseldorf, Tyskland och kommer fram tisdag runt kl.13. Jag sätter mig på planet runt halv tre och landar vid halv fem typ på tisdagen. Så ja, vi ska vara borta i ca en månad. Rida typ två gånger om dagen och bara ha det roligt. Allting kom ju väldigt plötsligt nu, men det ska bli roligt och jag vågar knappt tänka på hur mycket jag kommer att utvecklas. Inte Bettan heller. Jag har en känsla av att jag kommer komma hem med en ny häst. Det kommer bli asroligt verkligen.
Så en vecka kvar, sen smäller det!

XOXO

Världens bästa Mersan!



Det finns många hästar, men det finns bara en Mersan. Det finns bara en som har platsen som hon har i mitt hjärta. Idag kände jag känslan igen. Den har inte kommit alltför tydligt på senaste tiden. Men idag fick jag det bekräftat för tusende gången. Hästen i mitt liv, Marsella!
Vi har gått igenom allt tillsammans, med och motgångar, blod svett & tårar. Vi har lärt varandra allt och jag är så glad att det är just Mersan som har lärt mig det. Hon har härdat mig, inte gett mig någonting gratis eller låtit mig glida räkmacka genom någonting. Jag har verkligen varit tvungen att lära mig att trotsa motgångar, kämpa för att få det jag vill, aldrig ge upp och framförallt rida ordentligt. Även om vi inte har alla resultat som man kanske hade önskat så har vi gått igenom allt tillsammans och vi har lärt oss så otroligt mycket på vägen.

Att framgångarna på Bettan har börjat komma nu grundar sig i stort sett bara på att Mersan har varit den absolut bästa hästen att lära sig på.
Jag älskar min ponni så otroligt mycket. Jag vill bara spola tillbaka tiden, ge henne en chans att få visa upp sitt rätta jag! Men nu får hon helt enkelt njuta av livet i hagen, för jag har bestämt att mina barn ska lära sig på Mersan. Hon ska alltid vara min, för längst in i mitt hjärta finns hon. En plats ingen annan någonsin kommer komma i närheten av!

XOXO

Söndag.

Idag red jag först ut en sväng på Bettan, red runt sandtaget och sen red jag på ridbanan lite dressyr. Bettan tyckte det var mysigt i skogen och slängde sina små ponnyslängar hela tiden! Vi red ett rätt lugnt dressyrpass och tränade mest på grundlägande saker och lösgjordheten. I galoppen tog jag stiglädret till hjälp i innerhanden. Det kändes mycket bättre av det och Bettan verkade trivas, trots att hon tyckte det var svinjobbigt. Gjorde mycket skänkelvikningar och öppnor i trav och skritt. Det gick bra och hon gick fram fint till handen.
I slutet sänkte hon formen riktigt riktigt bra och jag fick ut halsen ordentligt, vilket inte är lätt på min lilla pluttehäst. Känns så skönt att rida Bettan nu, jag hittar knapparna mycket lättare och vi sammarbetar på ett helt annat sätt nu för tiden!

XOXO

Gårdagen

Igår red jag ut på Mille, mamma fick gå bredvid med linan eftersom han dummade sig så sist. Allt gick faktiskt hur bra som helst. Skrittade och travade bara eftersom att det blir svårt för mamma att springa fortare än så.. Haha, nej men han skötte sig hur bra som helst, fram tills att vi kom över landsvägen och var påväg upp mot stallet. Då var det en fågel som lät VÄLDIGT konstigt tyckte Mille och då blir han lite jobbig. Det är i just dom situationerna som jag blir osäker, jag menar det är inte lätt att veta vilka knappar man ska trycka på och hur mycket man kan stoppa honom i munnen utan att han får bli sur. Så jag tror att det är bra att mamma kan hålla i lite nu, så att jag inte blir rädd. Det är ju livsfarligt om jag blir rädd, för då går ju allt åt helvete. Jag har ju blivit så kinkig på senaste tiden.. Men han höll sig på alla fyra benen och var snäll ändå. Duktig liten bäbis!

Sen red jag Nils på banan. Tyckte att det var dags att få honom att börja arbeta ordentligt med bakbenen, då han springer hellre än bra.. Flyttade rumpan lite i skritt. Då blev han lite sur och började skutta lite. Tog det väldigt försiktigt, flyttade ett par steg och red fram, gjorde en volt åt andra hållet och så för att han skulle slappna av. Sen när han hade gjort det bra tänkte jag att jag släpper det och galopperar, det tycker han ju är roligt. Men icke sa nicke. Vi galopperade ett varv och sen tröttnade han på mig av någon anledning, jag gjorde verkligen ingenting speciellt! Då började han tjaffsa och jag typ halv ramlade av och hoppade av sista biten för att annars hade det nog inte blivit särskilt bra.. Dumma lilla häst, så nu får han tömköras på måndag, så kan man sätta lite press på honom från marken och se hur han reagerar då! Han är ju annars världens snällaste, det är när han tycker att det blir jobbigt som han börjar bråka. Vilket är ett bra sätt för honom att komma undan på. Men jag hoppade upp igen och red utan några höga krav och då var han snäll igen. Så det kommer bli bra!

Red Bettan ett lugnare pass på banan också, hon har ju vilat en hel del denna vecka, så red mycket lösgörande. Tror kanske att hon behövde den vilan, för det var som att sitta upp på en annan häst. Klart kunde hon bli ännu lägre och rundare i formen, men för att vara dagen efter vila var det sjukt bra! Dessutom känns hon mycket bitigare nu, hon har ju byggt så otroligt mycket muskler bara senaste halvåret, så nu ser hon inte ut som en käpphäst längre!
Jag red mycket lösgörande övningar, skänkelvikning i skritt, trav och galopp och det gick faktiskt riktigt bra i traven. Hon har ju en förmåga att sluta röra sig när man ber henne gå åt sidan, vilket inte brukar bli så jättebra direkt.. Men idag gjorde hon både och! Gjorde också öppnor i trav och slutor i galopp. Öppnorna kändes ganska fina, men där vill jag ha någon från marken som kan hjälpa mig mer, för vi har ju som sagt inte tränat särskilt mycket alls på det. Galoppslutorna är ju kanske inte riktiga galoppslutor, utan mer det tänket. Det fungerar jättebra på Bettan, för då måste hon jobba med bakbenen, vilket hon inte gör riktigt på rakt spår.
När jag travade av kändes hon fin i handen och gick lagom mycket fram.
Jag tränade mig själv på att försöka ha handen still vid mankammen i stort sett hela passet, förutom när jag behöver ta igenom henne lite. Jag ska ju kunna rida med handen där hela tiden sen, men Hubbe har sagt att jag måste använda lite större rörelser nu i början emellanåt. Alltså jag ska ju inte sitta och såga ner henne på tygeln, för det vet ju alla inte är rätt väg att gå. Men för att jag ska orka hålla i samtidigt som jag går på henne, så att hon verkligen kommer fram till handen och blir mjuk!

XOXO

Jiddra inte med Mersan!

Idag fick Mersan leka dagisfröken till lilla Amber. Amber som annars är en ganska så kaxig liten två-åring och sparkar hej vilt mot alla andra hästar och tror att hon är störst bäst och vackrast fick lära sig att det inte lönar sig att jiddra med Mersan. Hon började med att gå fram till mersan (som bara stod och åt) med öronen bakåt och rumpan i högsta hugg. Såklart blir Mersan arg och sparkar mot amber, utan att träffa, men bara visar att det är hon som bestämmer. En vanlig liten hästis hade då gått undan och ätit gräs på en annan plätt. Men inte Amber, hon vänder rumpan till och börjar sparkas.. Men Mersan satte henne på plats idag och efter den lilla insidenten har Amber smygit på tå i hagen. Stackare.. Nej men det är bra för henne, för hästar får gärna vara bestämda och visa att dom vill bestämma, men om dom bara springer runt och är dumma (framförallt tvååringar) så måste dom komma ner lite på jorden. Imorgon får hon gå med Mersan och Carola och då hoppas jag att hon har lärt sig sin läxa!

Annars har dagen sett ut som vanligt i stort sett. Eller Håkan (kiropraktor) var här och kollade igenom Kråkan, vilket gav bra resultat, så förhoppningsvis blir hon bra nu igen!

Bettan har fått vila hela veckan, hon fick små sår i mungiporna förra veckan och jag tyckte det var bäst att dom fick läka ut. Men imorgon ska jag nog rida! Och en STOR grej som händer oss är att jag antagligen drar till Tyskland och tränar i en månad. Det blir bra, håller tummarna för att allt går som det ska och att vi kommer iväg nu!

XOXO

Klagomål från SOFFAN!

Ja alltså, jag ska inte sitta och klaga i soffan, utan Soffan (inte den man ser på TV i!!) tyckte att min blogg var död. Vilket hon har ganska rätt i.. Jag är sämst på att uppdatera. Kanske för att dagarna bara går av rasande fart och när man väl är inne, så städar jag, står i duschen, äter eller myser med Andreas. Hmm, vilket liv!

Nej men det har hänt rätt mycket här hemma. Jag och Bettan har hunnit vara ute på hela tre tävlingar. Inget jag kanske vill skryta med, men iaf.. Första var allsvenskan på Enskede, en LA:2. Dessvärre hade jag känslan redan innan att jag skulle bli nerdömd av domaren, vilket jag också blev lite grann. Känns konstigt att jag var rätt nöjd och jag inte ens rider på godkänd procent. Alltså precis samma som jag red för henne för ett och ett halvt år sen. Det är ju roligt att vi utvecklats!!
Nej men nu ska jag inte vara sån. Jag har lärt mig att gå på magkänslan istället för protokollet och hon var fin inne på banan. OFANTLIGT spänd på kortsidan vid domaren, men hade det varit för ett halvår sen hade jag aldrig kunnat rida resten av programmet så pass bra som jag gjorde!

Andra var allsvenskan + förklass på kärsgatan. Finfin häst tyckte jag att hon var. Vi hade hunnit med Hubertus träning veckan innan och jag tyckte finheten höll i sig. Inte ett dugg spänd inne på banan i förklassen (LA:1). Jag var riktigt nöjd efter och red på 63% eller något om jag minns rätt.. Ingen placering, men inte alltför många poäng ifrån och dessutom gjorde domaren en riktigt målvaktstavla, för att prata fotbollsspråk. Så minus två poäng för mycket och då hade jag legat precis utanför.. Men gjort är gjort och jag är nöjd med Bettan ändå!
Lagklassen då, det har ALDRIG kännts så bra någonsin, som det gjorde på framridningen till LA:2an. Hon var bara helt jäkla underbar! Dessvärre blev domaren lite seg mot slutet, så det blev lite lång framridning, men jag ville inte heller släppa det där braiga. Så hon blev riktigt trött inne på banan och det visade sig framförallt i travdelen. Fick till och med bättre poäng på galoppdelen, vilket var riktigt kul! 7or på förvända och för vaddå, ett år sen hade jag 4or.. Hahah! Så hade jag haft lite mer energi hade det gått betydligt bättre resultatmässigt, men det blev nästan 60% och det får jag väll vara nöjd med med tanke på att jag hade en eller två 4or !?
Lite stolt måste jag få vara och säga att jag fick en 8 på ryggningen! Duktig HEEEST!

I söndags var vi i Solna och körde en MSV C:1. Hade inga förväntningar över huvudtaget, förutom att det skulle vara sjukt fina hästar där och att Bettan inte alls skulle passa in... Så kanske det var, men mitt mål var att rida på bättre än 56%, som vi red förra året på alla tre starter jag gjorde i dessa klasser. Och ja, jag fick iaf 58%, kanske inte världens bästa, men jag är nöjd. Riktigt nöjd. Om man då också tänker på att jag inte har tränat på skolorna sen vi var i Skövde, så kanske man kan förstå att Bettan missförstod mig lite. Vi hann som hastigast rida igenom programmet dagen innan. Så dåliga poäng på koffarna gör VÄLDIGT mycket. Två poäng till på varje dom hade ändå blivit 8 poäng extra och då hade vi nästan varit godkända. Duktiga fina Bettan!

Nu blev det ett VÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLDIGT långt inlägg och förhoppningsvis är det väll någon mer än Soffan som orkat läsa, men annars förstår jag er!
XOXO